Странице

Претражи овај блог

среда, 26. октобар 2011.

Neonka

Neonka je slatkovodna riba iz porodice Characidae, roda Characiformes. Poreklo vrste vodi iz bistrih ili muljavih voda s podrucja jugoistocne Kolumbije, istocnog Perua i Brazila. Ribe za akvarijume se skupljaju u toplim (21-29 °C) bistrim i mutnim vodama, Sarene upadljive boje ribe olakšavaju posao hvatanja njihovim sakupljacima, a te boje ih ujedno čine jednim od najpopularnijih akvarijumskih ribica.
Ovu ribu karakterise upadljiva plavo zelena pruga koja se pruza horizontalno na obe strane ribe i to od nosa do baze repa, te crvena pruga od polovine tela prema repu. Tokom noci boja se gubi, a pojavljuje se ponovo ujutro. Riba raste otprilike do tri cm u dužinu.
Za uzgoj neonki dovoljan je akvarijum od 50l,dosta su bojazljive i zbog njihove velicine ne bi ih trebalo drzati sa velikim i agresivnim ribicama.Neonke su svastojedi i prihvatice bilo koju vrstu suve hrane.Najbolje ih je drzati u jatima od 5 do 8 riba, posto vole da se krecu u jatu, i tada do izrazaja dolazi njihova ljepota.Odgovara im akvarijum gusto zasadjen biljem sa temperaturom od 23° do 26° C, sto je najslicnije uslovima koje imaju u prirodi.
Razmnozavanje:
  Neonka dostize polnu zrelost posle sedam meseci kada je spremna za mrest.Pre mresta neonke treba odvojiti ,muzjake od zenki i hraniti ih sto raznovrsnijom hranom.
       Najbolji akvarijum za mrest neonki je od 10-12 litara.Takav akvarijum pre mresta moramo dezinfikovati sa kalijumhipermanganom.Na dno akvarijuma postavimo plasticnu mrezicu na visini dva cm od dna akvarijuma.
       Voda u kojoj mrestimo neonke treba da ima  temperaturu 24-25 stepeni celzijusa.


       Pripremljeni akvarijum postavljamo na mirno i zatamljeno mesto zasticeno od suncevih zraka i svetlosti.Uvece ubacimo maticne ribice i vec ujutro mozemo ocekivati mrest.

       Posle zavrsetka mresta matice ribe vadimo iz akvarijuma i dobro ih hranimo tako da ih mozemo mrestiti ponovo vec posle petnaestak dana.
       Neonke obicno izbace oko 200 do 250 ikri od kojih imamo oko 100 do 200 mladunaca.Kada smo izvadili maticni par akvarijum zatamnimo tamnim papirom.Vec posle 6 do 7 dana mladj propliva.Kada mladj propliva skidamo tamni papir kojim smo uvili akvarijum i mladj hranimo iskljucivo zivom hranom,smrznutim crvićima, sitnim račićima.

Нема коментара:

Постави коментар